Klik hier voor de online versie van de nieuwsbrief

In deze editie

Belangrijke data

  • 10 jun Einde 3e periode afname rekentoets 3F
  • 14 jun Deadlines inl. po's en handelingsdelen mavo en havo
  • 14 jun Strandsportdag (sportklas 2)
  • 16 jun Bekendmaking uitslag CE eerste tijdvak
  • 17 jun Strandsportdag (sportklas 1)
  • 21 jun t/m 23 jun Start CE tweede tijdvak
  • 22 jun Excursie veldwerk Goese Sas H1B, H1D (8.20-12.00 uur)
  • 24 jun Leerlingen vrij na 12.05 uur ivm onze jaarlijkse pv activiteit
  • 30 jun PT/PTA middag havo
  • 30 jun Reserve toetsdag H4
  • 1 jul Uitslag CE 2e tijdvak
  • 1 jul Reserve toetsdag M3, H4 en V45
  • 4 jul Start toetsweek M3, H4 en V45
  • 5 jul Sportdag M12, H12, V1
  • 5 jul Start toetsweek H3 en V23
  • 6 jul Start toetsweek M12 en H12
  • 11 jul Reparatie-inhaaldag H4
  • 12 jul Inhaaltoetsen M123, H1234 en V123
  • 12 jul Sportdag H4 en reparatie/inhaaldag H4
  • 12 jul Diploma-uitreiking havo
  • 13 jul Schoolreis klas 1
  • 13 jul Sportdag M3 en H3
  • 13 jul Inzage SE cijfers H4
  • 14 jul Schoolreis klas 2
  • 14 jul Opgave herkansingen M3 en H4 (voor 10.30 uur)
  • 15 jul Boeken inleveren M4 en H5
  • 15 jul Facultatief Gors M3 en H3
  • 18 jul t/m 19 jul Herkansingen H4
  • 20 jul Boeken inleveren M12 en H123
  • 21 jul Boeken inleveren M3, H4, V456
  • 22 jul Vieringen en rapportuitreiking (2e, 3e en 4e uur)
  • 25 jul t/m 2 sep Zomervakantie
Van de afdelingsleiding

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Het schooljaar zit er alweer bijna op. De (reken)examens zijn gemaakt, de uitslag kennen we binnenkort.

Afgelopen weekend stonden heel veel leerlingen en docenten op het podium van De Mythe. Daar vond het Ostrea Stage Event plaats met dit jaar als thema 'Secrets'. Wat hebben we toch veel talent op onze school en wat fantastisch dat zoveel mensen zich de laatste maanden zo ingezet hebben om de show weer tot zo'n succes te maken.

De komende weken zijn voor veel leerlingen erg spannend en belangrijk. De laatste cijfers zullen voor sommige leerlingen net de doorslag geven om wel of niet naar het volgende leerjaar te kunnen doorstromen.

Na de laatste lesweken en -in veel leerjaren- de toetsweek staan de sportdagen, het inleveren van de boeken, de schoolreis in klas 1 en 2 en het ophalen van het eindrapport op het programma. De precieze planning vindt u in de kalender en op het ouderportaal.

Inmiddels kijken we al een beetje naar het komende schooljaar; onze nieuwe brugklasleerlingen worden binnenkort uitgenodigd voor een eerste kennismaking met hun nieuwe klas, hun nieuwe mentor en hun nieuwe schoolomgeving. Ook dit belooft voor iedereen spannend te zijn, want wie herinnert zich niet hoe het was om voor het eerst naar de 'middelbare school' te gaan…

Wij wensen u bij deze alvast een goede vakantie!

Met vriendelijke groet,

Afdelingsleiding Ostrea Lyceum

 

Lees verder...
Vijf sterren voor het Ostrea Stage Event

Leerlingen en collega's van onze school hebben afgelopen vrijdag en zaterdag een vijf-sterren-editie van het Ostrea Stage Event verzorgd. Muziek, zang, dans, acrobatiek en een heuse goochel-act werden door toneelscenes, in een eenvoudig maar doeltreffend decor, tot een vloeiende show aaneen gesmeed. Alle elementen waren dit jaar van hoog niveau; wat een talent! Een pluim dus voor de leerlingen die op het podium hebben gestaan, maar zeker ook voor de collega's voor- en achter de schermen, die hier vele uren met ongeremd enthousiasme in hebben gestopt. Top, bedankt, het was geweldig!

Namens de schoolleiding,
Bert Kreeft

 

Lees verder...
Vijf sterren voor het Ostrea Stage Event
Locatie lessen lichamelijke opvoeding

De laatste weken is er op de afdeling vmbo onduidelijkheid geweest over de locatie van de lessen lichamelijke opvoeding. De afspraak op alle afdelingen is dat de lessen lo vóór de herfstvakantie en na de meivakantie in principe buiten op het veld worden gegeven. Daar kan les gegeven worden in de onderdelen uit het lesprogramma die specifiek buiten worden gegeven. Alleen bij slecht weer zal de docent naar binnen gaan. Mocht een docent toch naar binnen gaan en hiermee afwijken van de regel, dan geeft hij of zij dit door aan de klas.

Op het rooster staat standaard een vermelding van een lokaal, ook al is er les op het veld. Mocht het weer te slecht zijn om naar buiten te kunnen, dan weet de leerling in welk lokaal er les is. Als er 'veld' op het rooster staat, dan is dit omdat de gymzalen niet beschikbaar zijn i.v.m. de examens. Deze afspraken worden altijd door de docenten herhaald in de lessen. Alle leerlingen zijn hiervan op de hoogte. 
 

Lees verder...
Zomerspelen bij Het Gors

Om de maatschappelijke betrokkenheid van onze leerlingen te vergroten én om ze tegelijkertijd in het echt een beroepenveld te laten meemaken, wordt er op 15 juli een activiteitendag voor de cliënten van 'De Cirkel' georganiseerd. Hiervoor hebben zich 38 leerlingen van mavo 3, havo 3 en havo 4 aangemeld als begeleiders. Een ongekend groot aantal, waar we heel blij mee zijn. We verwachtten niet zoveel animo, omdat de dag valt op een vrije dag voor deze leerlingen. 
 

Lees verder...
Topklas havo en m@h@t (mavo-havo-traject)

In mavo 4 mochten leerlingen dit jaar voor het eerst deelnemen aan de Topklas. Deze Topklas was bedoeld voor leerlingen die de ambitie hadden om door te stromen naar de havo. De leerlingen van de Topklas kregen iedere week twee extra lesuren aangeboden, waarbij de aangeleerde vaardigheden en lesstof een overstap naar havo 4 zouden kunnen vergemakkelijken.

De lessen van de Topklas zijn inmiddels afgerond en geëvalueerd door leerlingen en docenten. Het traject werd goed afgerond en de leerlingen en ook de docenten hebben met plezier de lessen gevolgd en gegeven. Er startten 28 leerlingen dit schooljaar in de Topklas en 15 leerlingen maakten het traject af tot het einde. De leerlingen die tussentijds stopten, deden dat omdat ze een interessante mbo-opleiding gevonden hadden.


 

Lees verder...
Survivalrun

Op dinsdagmiddag 12 april om 13.00 uur begon de survivalrun in het Omnium. Wij waren met sportklas vwo 1. We begonnen met boogschieten, daarna gingen we klimmen op een klimwand. Het was zwaar, maar leuk. Je kon ook via een ladder naar boven waar een touwladder aan vast hing. Aan die touwladder zat een net vast, waarvan je naar beneden kon tokkelen. Toen hadden we even pauze waarin we ons konden omkleden voor de survivalrun. We begonnen de run met een warming-up met heel de sportklas.

Lees verder...
Survivalrun
Verkeers Educatie Voortgezet Onderwijs

Het Ostrea Lyceum is al jaren aangesloten bij het VEVO-project van de Gemeente Goes en de Provincie Zeeland. In het kader van dit project hebben alle 2 mavo en 2 havo leerlingen op 26 en 27 mei deelgenomen aan onderstaande 2 activiteiten:

Dodehoekspiegel
Vanuit de cabine van een truck kunnen leerlingen zelf ervaren hoe moeilijk het is om meters hoog boven de weg in een vrachtwagencabine het overzicht te bewaren en hoe belangrijk het dus is voor elke "zwakke" weggebruiker om hiermee rekening te houden.

Kantelauto
Doel is de kinderen te laten ervaren dat het dragen van een gordel van levensbelang is.

Een docent begeleidt/verzorgt deze lessen in samenwerking met vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland.

Voor mavo 3 en havo 3 was een activiteit gepland op 1 en 2 juni, namelijk de voorstelling Zeven Sloten.
 

Lees verder...
Verkeers Educatie Voortgezet Onderwijs
Sportklasbezoek NAC-RKC

Op 8 april gingen de sportklassen 1 en 2 van het Ostrea Lyceum naar de voetbalwedstrijd NAC Breda/RKC Waalwijk. We reden in auto's naar het stadion in Breda. Toen we daar aankwamen kregen we allemaal een kaart en mochten we gaan zitten in het 'Ostreavak'. Toen we aankwamen waren de spelers al op het veld aan het warmlopen. Daarna gingen ze allemaal weer terug naar de kleedruimtes en kwamen weer terug het veld opgelopen.

Lees verder...
Veldwerk aardrijkskunde havo 4

Weet u wat een hollebollig weiland is, of welke grondsoorten er zijn en hoe die in Zeeland terecht zijn gekomen? Leerlingen uit havo 4 die aardrijkskunde in hun pakket hebben, weten dit inmiddels wel. Op donderdag 14 april jl. hebben de aardrijkskundeklassen een veldwerkdag gehad. Het doel van deze dag was een kennismaking met het Zeeuwse landschap in de omgeving van Hoeve van der Meule, nabij Nisse. 

 

Lees verder...
Veldwerk aardrijkskunde havo 4
Management en organisatie vwo 5

Zoals elk jaar deden de leerlingen ook dit jaar weer mee met de nationale managementcompetitie. Het is een competitie waaraan zo'n 5000 à 6.000 leerlingen uit Nederland en België deelnemen. In deze landelijke competitie vormen leerlingen (in groepjes van 3 à 4) het managementteam van een fictieve onderneming. In een spannende strijd nemen zij elke ronde (er zijn 4 spelrondes) online beslissingen over hun eigen simulatiebedrijf. De simulaties zijn leuk, leerzaam, praktijkgericht en zeer motiverend voor de leerlingen. 
 

Lees verder...
Het Ostrea-uur

Vanaf komend schooljaar wordt op het vwo het Ostrea-uur ingevoerd. In het onderwijs van tegenwoordig willen we meer maatwerk bieden. Dat deden we al door alle leerlingen vanaf de brugklas een vak naar eigen keuze te laten volgen (arts, science&experience, top-Engels, sportklas) en vanaf het volgende schooljaar komt daar het Ostrea-uur bij.

Tijdens dat uur zal een deel van de leerlingen geholpen worden met vakken of vaardigheden waarmee zij moeite hebben. Te denken valt hierbij aan ondersteuning bij de kernvakken of extra oefening in rekenen en taal.

Lees verder...
Black & White parade

Een bijzondere cultuuravond door leerlingen kunstvak-beeldende vorming uit 4 en 5 vwo.

Wij nodigen u van harte uit om de cultuuravond bij te wonen op vrijdagavond 10 juni in de aula aan de Bergweg. De avond begint om 19.30 uur. Deze hele avond staat in het teken van kunst en cultuur. Leerlingen uit 4 en 5 vwo exposeren hun mooiste werken die ze het afgelopen jaar tijdens de lessen kunstvak-beeldende vorming hebben gemaakt. Daarnaast zullen de leerlingen uit 5 vwo hun eindopdracht beeldende vorming presenteren in een inspirerende en wervelende black & white parade.

Lees verder...
Black & White parade
Romereis april 2016: Rome……we komen!

Eindelijk, na een voorbereiding van driekwart schooljaar was het zover, de reisweek naar Rome. Resultaat van de voorbereidingen was een dikke Romereisgids volgepropt met informatie, gemaakt door de leerlingen uit V4 en V5 tijdens de lessen kcv (klassieke culturele vorming).
Op maandagochtend 11 april vertrokken we met de bus om 2.30 uur naar Schiphol om vandaar naar Rome Fiumicino te vliegen. Even voor het middaguur kwamen we bij ons hotel in Rome. De kamers werden ingedeeld en daarna konden we beginnen aan ons programma.  

Lees verder...
Romereis april 2016: Rome……we komen!
Stuntdagen examenkandidaten

De stuntdag op het vmbo was heel gezellig met als thema 'zomer'. Leerlingen konden meedoen in de pannakooi, sumoworstelen of een parcours afleggen op een stormbaan. Daarnaast was er muziek en een afsluitende barbecue. Op het plein konden leerlingen ook genieten van churros en döner kebab. De sfeer was relaxed en de stemming zat er, mede door het zonnige weer, goed in.

Ook de stuntdag op locatie Zuid, mavo/havo, is weer prima verlopen. Er waren zelfs twee verschillende teams van leerlingen actief, die dit beide met groot enthousiasme, regelden.

Lees verder...
 
Ostrea Lyceum 2016