basisberoepsgerichte- & kaderberoepsgerichte leerweg

De basisberoeps- en kaderberoepsgerichte leerweg vind je aan de Bergweg. Beide opleidingen bieden jou een veilige basis waar aandacht en structuur centraal staan. Dat betekent dat je les krijgt van een klein en herkenbaar docententeam. Zo zorgen we ervoor dat jij optimaal kunt leren en de begeleiding krijgt die je nodig hebt.

Beide leerwegen zijn vierjarige opleidingen waarin we de praktijk centraal laten staan. Het verschil? Dat heeft voornamelijk met het niveau en de aanpak te maken. Tijdens deze opleiding oriënteer je je daarnaast op vervolgonderwijs, een keuze die je in klas 4 maakt.

De klassen op de basisberoepsgerichte leerweg bestaan uit ongeveer 19 leerlingen. Volg je de kaderberoepsgerichte leerweg? Dan zitten er ongeveer 25 leerlingen in jouw klas. Zo zorgen we ervoor dat je altijd de aandacht krijgt die je verdient. Docenten geven les in meerdere vakken waardoor je in de onderbouw les krijgt van een beperkt aantal docenten. Intensief overleg in het docententeam en afspraken over hoe lessen ingevuld worden, zorgen daarnaast voor rust en structuur.

Leerjaar 1 en 2

In de onderbouw volg je verschillende vakken, waaronder Nederlands, wiskunde en biologie. Daarnaast heb je een begeleidingsles waarin het 'leren leren' aangeleerd wordt en een mentoruur waarin de mentor in gesprek gaat met jou als individu. Vanaf klas 1 wordt aandacht geschonken aan de loopbaanoriëntatie waarin vragen als 'wie ben ik', 'wat wil ik' en 'wat kan ik' centraal staan.

Leerjaar 3 en 4

In de bovenbouw volg je het brede beroepsprofiel Dienstverlening & Producten. Dat betekent dat je 14 uur per week bezig bent met het oriënteren op de beroepssectoren door een praktische invulling van de lessen. Presenteren, het organiseren van activiteiten en het maken en verbeteren van producten zijn slechts een greep uit de vaardigheden die jij jezelf eigen gaat maken. Op die manier bereiden we je optimaal voor op het beroep wat jij in de toekomst gaat uitoefenen.

In de bovenbouw kies je vier beroepsgerichte keuzevakken waarin je jouw talenten en interesses verder kunt ontwikkelen. Door het grote aanbod kun je je breed, maar ook gericht in een bepaalde sector ontwikkelen. Naast de keuzevakken volg je in ieder geval Nederlands en Engels en kies je twee vakken uit biologie, wiskunde en economie.

In het derde jaar begint de finale al in zicht te komen en start je met het eindexamen. Je bouwt in het derde en vierde jaar namelijk een examendossier op, wat een overzicht geeft van afgelegde toetsen, opdrachten en werkstukken. Het vierde jaar sluit je af met het centraal examen, waarbij sommige examens digitaal afgenomen worden. Met het diploma basisberoepsgerichte leerweg kun je doorstromen naar mbo niveau 2. Heb je het diploma van de kaderberoepsgerichte leerweg behaald? Dan krijg je met jouw diploma toegang tot mbo niveau 3 of 4.

Een leerwerktraject volgen?

Dat kan met de basisberoepsgerichte leerweg! Deze leerroute is een combinatie van binnen- en buitenschools leren. Je volgt dan ten minste de vakken Nederlands en rekenen en een beroepsgericht programma. De opleiding wordt afgesloten met een diploma wat toegang geeft tot mbo niveau 2.